Mejeriprodukter och vikten

 

Mejeriprodukter är lite luriga för vikten…

Många har sett att mjölkprodukter är väldigt långsam mat – när man ser på GI (Glykemiskt Index – som visar hur mycket och hur snabbt kolhydrater ökar blodsockret). De har ett GI på ca 30 vilket är lågt och bra (socker/vitt bröd har ca 100). MEN mjölkprodukter gör att hormonet INSULIN (som gör att vi lagrar fett) ökar ordentligt – speciellt lätta mjölkprodukter. Man har även sett i stora undersökningar att de som äter lätta mjölkprodukter väger mer och de som äter feta mjölkprodukter väger mindre.

Mejeriprodukter – lätta eller feta?

Därför är mitt råd att OM du äter mjölkprodukter under din viktminskning – välj de feta mjölkprodukterna. Förmodligen är det så att fettet i de feta produkterna gör att INSULINET ökar mindre. Den effekten har även protein – att det minskar INSULIN-ökningen. Så välj de proteinrika mjölkprodukterna – keso, kesella och kvarg.

Mejeriprodukter – äta eller INTE äta?

När det gäller om du ska äta mjölkprodukter eller inte, under din viktminskning är rådet att du provar dig fram. Jag tror mest på de proteinrika mjölkprodukterna (de har i alla fall bättre effekt på mig), sedan de feta mjölkprodukterna. MEN ät INTE lättprodukterna (t ex lättmjölk, lättfil, lättyoghurt) när du ska gå ner i vikt.

Mejeriprodukter – viktneutrala…

En grupp mejeriprodukter som man har sett i undersökningar INTE påverkar vikten är yoghurt. Det är ju en grupp som man tror ger bra hälsa och längre liv. Så personligen äter jag bara de proteinrika mjölkprodukterna och yoghurt – speciellt de allra fetaste som grekisk (10 %)/turkisk (10 %)/rysk (17 %) yoghurt. De innehåller bakterier som vi behöver ha i magen för att må bra och för att immunförsvaret ska fungera som det ska.

(En annan lurig grupp är frukt. Du blir inte fet av att äta frukt men många, speciellt kvinnor, går inte ner i vikt när de äter frukt. Så även här är rådet att prova dig fram. Mitt råd är att du bara väljer av de som har max 10 procent kolhydrater – t ex plommon, persika, melon, apelsin, mandarin och äpple.)


Du får Checklistan (pdf) – KOM IGÅNG med VIKTMINSKNING med allt du behöver för att LYCKAS gå ner i vikt.


Med Checklistan får du:
¤ hjälp att lyckas…
¤ hjälp att sätta igång…
¤ hjälp att stå emot frestelser…
¤ hjälp att hålla ut och fortsätta…
¤ hjälp att välja RÄTT diet för DIG…

¤ BONUS; 20 % RABATT på Viktcoachning

x
MedChecklistan – KOM IGÅNG med VIKTMINSKNINGkommer du att lyckas!
(Du får även nyhetsbrevet ”Din Hälsa & Vikt” så länge du vill…)

M v h Christina
Viktcoachen.se