Periodisk Fasta och andra enkla tips

Periodisk Fasta: En effektiv metod för viktminskning

Den här metoden har visat sig vara effektiv för viktminskning på grund av flera faktorer. För det första kan det leda till minskat energiintag eftersom man begränsar ätandet till en kortare tidsperiod. Dessutom kan det öka ämnesomsättningen och främja fettförbränning - med mindre INSULIN (hormonet som styr fettinlagringen) och under kortare tid har fettförbränningen fler timmar på sig. Men för att uppnå hållbara resultat är det viktigt att kombinera periodisk fasta med en balanserad kost (helst UTAN socker och snabba kolhydrater) och gärna med regelbunden motion.

18:6 metoden
Den vanligaste varianten är att hoppa över frukosten och äta först till lunchen, s.k. 18:6 (man fastar i 18 timmar och äter i 6 timmar). Eftersom varje gång man äter - produceras INSULIN, och nu får fettförbränningen en chans att verka i de nästan 18 timmar då insulinet inte tar över (så fort vi äter produceras insulin).

Ett bra verktyg
Periodisk Fasta är ett effektivt verktyg att ta till när man vill att viktminskningen ska öka eller ta till en högre växel. Det är enkelt, att bara hoppa över frukosten - och man kan dricka vatten och ta kaffe/te till frukost, det är billigt (i själva verket så kostar det MINDRE än vanligt) och man kan lägga in det när man når en platå eller regelbundet, några gånger per vecka.

Andra tips
Förutom periodisk fasta finns det andra enkla tips och knep som kan hjälpa till att främja viktminskning och en hälsosam livsstil. Här är några att överväga:

¤ Sluta dricka kaffe med mjölk eller byt till mandelmjölk: Mjölk kan lägga till extra energi, men framför allt så ökar mjölk blodsockret, och INSULINET. Och det gäller mager mjölk mer så om du vill dricka mjölk eller ha det i kaffet så välj FET mjölk. Att byta till mandelmjölk eller att helt enkelt dricka ditt kaffe svart kan vara det enda som behövs, för vissa personer - som dricker mycket kaffe latte/cappucino. För idag finns ju alternativ och ett bra sådant är mandelmjölk. 

¤ Ät en ordentlig frukost med protein: En balanserad frukost med högt proteininnehåll kan hålla dig mätt längre och förhindra onödigt mellanmål. Exempel på proteinrika frukostalternativ inkluderar keso eller kvarg med bär och/eller granola, och ett ägg till. Eller äggröra med bacon eller med köttbullar. Eller en bönsallad och/eller hummus med rotfrukter.

¤ Drick vatten regelbundet: Att hålla sig hydrerad är viktigt för kroppens funktion och kan också hjälpa till att minska hunger och kontrollera portionsstorlekar. Ett enkelt sätt att få i sig tillräckligt med vatten, är att dricka ett glas vatten till varje mål och ett mellan målen (frukost, lunch och middag).

¤ Begränsa fruktintaget: Även om frukt är en hälsosam del av kosten kan det innehålla mycket energi. Att äta max en frukt om dagen, helst till frukost, kan hjälpa dig att gå ner i vikt och minska risken för viktuppgång. Du kan också välja frukter med max 10 procent kolhydrater, som t ex melon, plommon, apelsin och clementin.

¤ Drick vatten till lunch och middag: Istället för att välja energirika drycker som läsk, öl eller vin till måltiderna, välj vatten som ett hälsosamt och kalorisnålt alternativ. Att minska intaget av energirika drycker kan göra stor skillnad i det totala energiintaget. Du kan dricka vatten med eller utan bubblor eller mineralvatten med eller utan smak.

Att tillåta dig själv att njuta av dina favoritlivsmedel eller drycker en dag i veckan kan hjälpa till att motivera dig att hålla fast vid en hälsosam kost under resten av veckan. Men kom ihåg att om du har en hög sockerkänslighet så är det svårt att ha en dag per vecka då man äter/dricker socker. Då får du så att säga börja om från början varje vecka.

Slutord
Att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt handlar om att göra hållbara förändringar i sin livsstil. Periodisk fasta kan vara en effektiv metod för viktminskning, men den kan kompletteras med andra enkla tips och knep som kan göra en stor skillnad. Genom att kombinera en balanserad kost med minde stress och regelbunden motion är det möjligt att uppnå dina viktmål och leva ett hälsosamt och lyckligt liv.