Sömnen - superviktig för vikten

1. Vad som händer i kroppen när vi sover:

2. Varför sömnen är viktig för vikten:

3. Tips för att sova bättre:

a. Skapa en regelbunden sömnrutin: Försök att gå och lägga dig och vakna upp vid samma tid varje dag, även under helgerna. Detta hjälper till att reglera din inre kroppsklocka och förbättra sömnkvaliteten över tid.

b. Skapa en avkopplande rutin före sänggåendet: Undvik stimulerande aktiviteter som att titta på skärmar (telefon, dator, TV - som avger blått ljus som gör det svårt för kroppen att bilda sömnhormon) minst en timme före sänggåendet. Istället, överväg avkopplande aktiviteter som läsning eller mild stretchning för att förbereda kroppen för vila. Prova gärna den här trestegs trappan:     

    1. Sluta äta/dricka/ 3 timmar innan du går och lägger dig
    2. Sluta jobba 2 timmar innan sänggåendet
    3. Stäng av ALLA skärmar 1 timme innan du går och lägger dig

c. Skapa en bekväm sömnmiljö: Håll sovrummet svalt, mörkt och tyst. Investera i en bekväm madrass och kuddar för att maximera din komfort. Detta hjälper till att skapa en optimal miljö för avkoppling och sömn.

d. Minska koffein- och alkoholintaget: Undvik koffein och alkohol några timmar före sänggåendet, eftersom dessa ämnen kan störa sömncykeln och kvaliteten på din sömn.

e. Fysisk aktivitet: Regelbunden motion/träning kan hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten, men undvik intensiv träning nära läggdags. Försök att avsluta träningen några timmar före sänggåendet. Prova att ta en promenad i dagsljus, vilket betyder på lunchen nu när det är så mörkt. Både promenaden och dagsljuset hjälper dig att sova bättre.

Att ge din kropp den sömn den behöver är är lika viktigt för en hälsosam vikt som för ett övergripande välbefinnande. Så, se till att ta hand om din sömn och låt den bli en investering i din hälsa och ditt välmående.