Om mig

Här får du veta mer om mig...

Jag har jobbat med hälsa & vikt i över 15 år...

Vad jag gör
Jag har jobbat med hälsa & vikt i över 15 år. Men till slut behövde jag gå ner i vikt själv. Och gjorde det. Den förändringen ville jag att DU också skulle få. Då började jag arbeta med viktminskning på heltid - och nu har det gått sju år. 
 
Vem är jag?
Jag är framförallt en gul person (enligt DISC-testet med fyra färger) som kännetecknas med ordet Inspirerande. Mina bästa drag är att jag gillar att inspirera andra (är ju coach), älskar att lära mig (håller mig uppdaterad) och är social (jobbar med människor). Men jag har svårare med struktur och ordning. 
 
SHE - viktminskning för kvinnor 30+
1.Support - du väljer mellan tre nivåer
2.Hälsosamt - du äter dig MÄTT på RÄTT mat
3.Enkla rutiner - du får enkla recept, råd & tips

Förkortningen SHE passar perfekt eftersom jag mest hjälper kvinnor. Om du behöver hjälp, vill äta dig mätt på hälsosam mat och om du vill att det ska vara enkelt - då har du kommit rätt. 
 
Varför jag gör det
Det började med att jag gick ner i vikt själv, ca 20 kg (utan att ta ett steg!). Efter det började jag hjälpa andra - för jag visste precis hur dåligt man kan må av att vara överviktig. Jag visste också hur det är att vara smal. För innan jag blev 30+ vägde jag 47 kg (från 13-30 år oavsett vad jag åt). Det kommer jag nog aldrig mer göra, men jag väger 57-59 kg och är supernöjd med det. (Jag är 160 cm lång.) 

alt=
Har DU ställt dig på vågen och tänkt "Inte EN dag till!"?
 
För vem jag gör det
För DIG som har försökt att gå ner i vikt själv, men som har misslyckats. Och DIG som har hunnit bli 30+ och vill bo i en kropp som du gillar. DU som inte har gett upp, även om ingenting i garderoben passar längre. Och DU som vill ha hjälp NU - för nu är det NOG! Du som vill ha en kropp som du är NÖJD med och ÄLSKAR!

Min utbildning
Jag är sjuksköterska i botten (sedan 1985) och kostrådgivare (vidareutbildad) och har nog läst varenda bok i ämnet vikt. Och jag vidareutbildar mig hela tiden. 
Dessutom är jag Handledare i tobaksavvänjning. Och jag har jobbat med hälsa & vikt i över 15 år - de sista sju åren bara med viktminskning. 
alt=
Jag läser ALLA böcker om viktminskning som jag hittar...

Några ord om mig
Jag är 50+, bor i Örebro (i en nybyggd lägenhet - äntligen! Har alltid velat bo i något NYTT). Och jag har en dotter, Bea, som är min "pride & joy". Jag roar mig med att se på Netflix, läsa (säkert 100 böcker per år) och jag umgås med min BFF och min syster (med familjer). 

(Jag har en neurologisk sjukdom som ger mig kronisk värk och nervsmärtor. Det är jobbigt att leva med och ibland är jag sämre, om jag t ex gjort något som kräver lite mer. Det gör att jag har dagar då jag inte riktigt orkar. Men annars gör jag allt jag kan för att du ska gå ner i vikt. För jag vet hur BRA du kommer att må när du är i mål.)  
 
PRESS

Under mina år som "Viktcoachen.se" har jag varit med i flera tidningar t ex Allas, Tara och M-magasin. Då har jag gett mina råd och tips för att hjälpa så många som möjligt att gå ner i vikt. Här nedan är en av de intervjuerna som gjordes först (2017 för Allas) - det var spännande eftersom det var de första gångerna jag kunde se mig själv i en tidning. Efter det var jag bara glad att någon skrev om viktminskning på ett vettigt sätt. För hälsan är alltid viktigast - precis som i mina dieter.
Här kommer artikeln från Allas...

Det är möjligt att gå ner 15 kg på 3 månader

Av CHARLOTTE SILFVERBERG

alt=””.Foto; Jan Oscarsson 

Glöm allt om bantningsmedel, säger Allas viktcoach och bloggare Christina Lundstorp. Ät i stället naturlig mat, den blir man inte tjock av. Njut av det förbjudna då och då, men låt det inte bli en vana, tipsar hon. 
Christina Lundstorp har inget till övers för radikala knep eller mirakelmedel för att gå ner i vikt. Det gäller i stället att äta sig mätt på naturlig mat, anser hon. Snabbmat och lightprodukter hör absolut inte dit. Det gör däremot all slags kål och baljväxter.

Det betyder inte att det vegetariska är allenarådande i hennes kostråd. Men hon anser att det finns en övertro på proteiner och hävdar bestämt att vegetariskt är mer hälsosamt.

I en villa i Örebro bor och arbetar Allas nya bloggare och viktcoach Christina Lundstorp, 51.

Drick så mycket kaffe du vill

Ett tryck på dörrklockan utlöser några kraftiga skall. Det är den godmodiga hunden Bella som markerar lite. Vaktar matte. 20-åriga dottern Beatrice är nyligen utflugen till Chicago för studier. Och maken är på resa för tillfället.

– Voff, säger Bella och viftar på svansen.

Kanske tänker man sig en färgkaskad av frukt och grönt i köket hos en viktcoach. Så är det också. Det är bara att sätta fart på grytor och pannor i det stora köket. Ingredienserna finns på en armlängds avstånd.

– Vill du ha en kopp kaffe? frågar Christina och jag måste som storkonsument ställa en motfråga.

Är det förenligt med god hälsa att dricka tio koppar kaffe om dagen?

– Drick så mycket du vill, blir det oväntade svaret.

Förklaringen är att i kaffet finns det nyttiga antioxidanter men att te kanske ändå är aningen bättre.

Lita på kunskap 

Jag tar till mig detta glada budskap, men undrar också hur de som vill gå ner i vikt ska kunna orientera sig bland alla förståsigpåare i branschen. En del av dem vill säkert att man ska sluta med kaffe.

– Det är svårt om man inte vet vem man ska tro på. Man måste förstås lita på kunskap som bygger på omfattande forskning och undersökning.

Christina har gedigen erfarenhet från hälso- och sjukvård. Hon är sjuksköterska och har skrivit böcker och krönikor, samt föreläst i frågor om hälsa och kost i många år. Åtta e-böcker om hälso- och viktfrågor, tre hälsoböcker och tre dieter har det blivit under åren. Det går inte att ta miste på att hon brinner för dessa ämnen som engagerat henne sedan hon var 16 år.

Hon fokuserar numera framför allt på viktminskning och läser drivor av böcker för att hänga med i aktuell forskning och debatt.

– Läsningen ger mig kraft och orientering i det jag håller på med. Jag läser mer än 100 böcker om året, mest på engelska. Men jag kopplar också gärna av med en deckare ibland.

Det finns några mörka spår i Christinas liv som motiverar henne starkt i det hon gör. Hon var trådsmal fram till sin graviditet. Då hände något. En ovanlig neurologisk sjukdom, neurofibromatos, slog till. Följden blev en drastisk viktökning från 50 till 90 kilo och kronisk värk därtill.

Tvingas medicinera 

I dag har Christina hittat vägen till viktminskning – men värken består och hon tvingas medicinera.

– I två år har jag behållit en viktsänkning på 15 kilo och minskat från storlek XL till M. Jag ska ner till 60 kilo, sedan är jag nöjd. Min metod fungerar och jag vill hjälpa andra på den vägen.

En forskare som betytt mycket är kanadensiske läkaren Jason Fung. Hans bok ”Obesity code” (”Fetmakoden”) som kom förra året betraktar Christina som en bibel på området. Han påvisar att viktvariationer i hög grad är hormonstyrda. Kaloritänkandet har helt kommit på skam.

Men är det inte överord att slagkraftigt säga att alla kan minska sin vikt enligt parollen ”gå ner 15 kilo och 3 storlekar på 3 månader”?

– Det är förstås inte generellt så för alla, men det är fullt möjligt för de allra flesta. Har man till exempel varit överviktig som barn tar det absolut längre tid.

Det är ofrånkomligt att tänka på USA där övervikt är ett galopperande problem. Christina är inte nådig då vi kommer in på ämnet:

– 70 procent av amerikanerna är överviktiga. Det är socker i allt och det blir man fet av. Snabbmat och processat livsmedel dominerar och ställer till elände. Det är inget för oss att ta efter. Vi borde se mer på medelhavskost och liknande. Frankrike och Italien har intressanta matvanor.

Kan äta onyttigt ibland 

Det är förstås lätt att peka på hur man ska göra, men går det att leva som man lär?

– Det måste jag, annars ökar jag i vikt. Jag skulle dessutom inte vara trovärdig annars. Men det är inte så att man alltid måste äta rätt. Jag använder gärna strukturen vardag/helg och menar att du vid helg eller fest kan göra avsteg.

Du äter alltså onyttig favoritmat ibland?

– Precis. Jag älskar till exempel oxfilé med potatisgratäng. Kroppen klarar att jag äter det någon gång. Man måste inte vara helt renlärig. Det handlar bara om att ovanan inte blir en vana.

Christina menar att grejen är att du ska vara nöjd med din vardagliga kost och äta dig mätt, och då uppstår inget stort sug efter onyttig mat.

–  Jag är ytterst besviken på Socialstyrelsen som för länge sedan borde ha satt upp mål för att vägleda människor vad gäller kosten. Som till exempel att onyttig snabbmat betraktas som just onyttig, och att gemene man får bättre fokus på att snabba kolhydrater i mjölmat är dåliga.

9 snabba frågor till viktcoachen 

Något som gör dig lycklig?
– Äta gott på restaurang med mina vänner.

Anledning till ilska?
– Min eviga värk. Men jag är ändå sällan arg utan är en glad person.

Mer idrott för ungdomar i skolan?
– Absolut. Det är jätteviktigt för hälsan.

Utedagis för barn?
– Toppen, umgänge med naturen stärker bland annat immunförsvaret.

Vegetarisk kost?
– Bra, men man måste veta vad man ska lägga till. Inte helt lätt.

Bantningsmedel?
– Stryk ett stort streck över allt sånt. Förkastligt!

Motion för de allra äldsta?
– Jättebra. Alla behöver röra på sig, men i egen takt.

Surdegstrenden?
– Den gillar jag. Allt naturligt som yoghurt, surdeg och sånt är bra.

Feströkning är okej?
– Nej, för den bäddar för återfall.

5 tips för viktminskning 

1. Stress stör ämnesomsättningen – och hjälper till att framkalla fetma. Tre säkra antistresstips:

• Närhet
• Beröring
• Positiva relationer

Avsätt tid för att umgås. Undvik gnällspikar. En hund kan för någon vara en heltäckande antistresslösning.

2. Undvik i möjligaste mån processad mat. Det är mycket bättre med äpplen än äppeljuice. Det är mest tomma kalorier i juicen. Naturlig mat går man inte upp i vikt av. Se upp för ”p-mat”:

• Pizza
• Piroger
• Paj
• Pannkaka

Hopplöst? Nej då, Christina understryker att det hänger på mjölet. Allt nyttigt tas bort när vetemjölet processas. Genom att blanda i grahamsmjöl i pannkakssmeten görs stor kvalitetshöjning.

3. Idealvikten finns inte. Glöm vågen och ta ett midjemått i stället.

• Cirka 90 cm midja för kvinnor
• Cirka 100 cm midja för män

Massor av forskning och undersökningar understödjer detta. Överskrids midjemåttet är det överhängande risk att bukfetter genereras, vilket i sin tur alstrar hjärt- och kärlsjukdomar. Varannan svensk dör i dessa sjukdomar, fördelat nästan lika på män och kvinnor.

4. Motionera gärna. Det är bra för hälsan, men inbilla dig inte att du kan motionera ner din vikt. Men du kan ta några enkla steg utan löparskor:

• Bort med alla mellanmål
• Ät frukost, lunch och middag på regelbundna tider
• Ät dig mätt
• Ät rätt kost

Det är lättare att gå ner i vikt i dag – man får ju äta sig mätt!

5. Barn som ätit hälsosamt under uppväxten har grundlagt ett bra immunförsvar. Växlar de in på snabbmat och annat onyttigt som vuxna har de ändå mycket till godo. Föräldrars goda insatser är alltså inte bortkastade!

Jag vill ha Viktcoachning
(Om du vill ha min hjälp...)
Jag vill ha en Diet
(Om du vill gå ner i vikt själv...)

Har du frågor eller funderingar - hör av dig till mig!

Tel. 019-24 75 00
Mejl cl@viktcoachen.se