Motion och viktminskning


Att träna tillsammans är ett bra sätt att hjälpa varandra.

Idag vill jag ta tillfället i akt att prata om motion och dess ovärderliga roll i våra hälsosamma livsstilar. När det kommer till att nå våra viktminskningsmål och att uppnå en optimal hälsa är det viktigt att vi inte bara fokuserar på kosten, utan även på att röra på oss regelbundet.

Kosten kommer först när det gäller viktminskning, utan tvekan, och motion är ETT verktyg som vi kan ta till för att lägga i en lite högre växel. Men viktigare än det är vilken kropp vi vill ha när vi är framme - en som är smal och slapp, eller en som är fit, är stark och har mer kapacitet. Därför bör vi motionera när vi går ner i vikt.

Den starkaste motivationen för motion får vi om vi tänker på hälsan. Du blir starkare, får bättre koordination, bättre balans och får bättre förbränning. Det här kan minska olycksfallsrisken, minska risken för kroniska sjukdomar som diabetes, hjärtkärlsjukdom mm, göra att du lever längre och får mer tid med dina nära och kära. För många ger det den bästa motivationen.

Här är mina rekommendationer:

  1. Promenader: Ett av de enklaste sätten att komma igång med motion är genom att ta regelbundna promenader. Det behöver inte vara något avancerat - en promenad runt kvarteret eller i parken kan göra underverk för både kropp och själ. Att få lite frisk luft och rörelse i vardagen är viktigt för att hålla sig aktiv och frisk. Du kan använda VÄND-metoden - gå dit näsan pekar halva tiden, VÄND och gå samma väg tillbaka. Det blir mer varierat att ta lite olika vägar än att alltid gå samma runda.
  2. Gå eller springa på löpband hemma: Under vintermånaderna och när det är mörkt ute kan det vara svårt att hitta motivationen att gå ut och motionera. Ett bra alternativ är att investera i ett löpband för hemmabruk. På så sätt kan du träna när det passar dig bäst, oavsett väder eller tid på dygnet.
    Med en liten tv eller platta framför dig, kan du gå till dina favoritprogram. Då förenar du nytta med nöje och tiden går snabbare på bandet.
  3. Gå på "Friskis och Svettis": Att träna på ett gym tillsammans med andra kan vara både motiverande och roligt. Friskis och Svettis erbjuder ett brett utbud av gruppträningspass och gymutrustning, vilket gör det till en perfekt plats för att variera din träning och träffa likasinnade.
  4. Yoga: Förutom att stärka kroppen kan yoga också hjälpa till att förbättra flexibilitet och främja avslappning. Att praktisera yoga regelbundet kan bidra till att minska stress och öka välbefinnandet på många olika sätt.
  5. Tai chi: Tai chi är en gammal kinesisk kampsport som fokuserar på mjuka, flytande rörelser och djupandning. Det är en utmärkt form av motion för att förbättra balans, styrka och koordination samtidigt som det främjar en känsla av lugn och inre frid.
  6. Träna styrketräning hemma: Att utföra styrketräning hemma kan vara lika effektivt som att träna på gymmet. Med enkla redskap som hantlar, kettlebells och gummiband kan du skapa en mångsidig träningsrutin som utmanar hela kroppen.
  7. Träna styrketräning på gym: För de som föredrar att träna med tyngre vikter och avancerad utrustning kan ett gym vara den optimala platsen. Att inkludera styrketräning i din träningsrutin är avgörande för att bygga muskelmassa, öka ämnesomsättningen och forma kroppen på ett sätt som inte är möjligt med endast kardiovaskulär träning.

Avslutningsvis vill jag betona att motion inte bara handlar om att gå ner i vikt. Visst, det kan vara en positiv bieffekt av regelbunden träning, men den verkliga vinsten ligger i den övergripande hälsoeffekten. Att vara fysiskt aktiv är avgörande för att förebygga sjukdomar, förbättra humöret och öka livskvaliteten på lång sikt.

Så kom ihåg att njuta av rörelse och variera din träning för att maximera dina resultat och uppnå en stark och hälsosam kropp. Tack för att du tog dig tid att läsa och fortsätt att sträva efter dina hälsomål med energi och entusiasm!

M v h Christina
Viktcoachen.se