Prioritera lugn och avslappning för enklare viktnedgång

Att gå ner i vikt handlar inte bara om mat, och hormonet Insulin, du behöver dessutom tänka på att minska stress, och hormonet Kortisol (som gör att du lagrar fett på magen). Mitt enklaste råd är att "vända på steken" och Tänka/Tala om att ta det lugnt och avslappning istället för att Tänka/Tala om stress. Allt för att underlätta din viktminskningsresa. Istället för att låta stressen ta över, låt oss utforska hur du kan ta det lugnt och uppnå dina viktmål.

Varför stressen är viktig att hantera

Innan vi går vidare är det viktigt att förstå varför stressen kan vara en hinder för viktminskning. När vi är stressade, ökar vårt kortisolnivåer, vilket kan leda till ökad aptit och cravings för ohälsosam mat. Dessutom kan stressen minska vår motivation att träna och leda till att vi letar efter snabba lösningar, som inte alltid är de mest hälsosamma. Och, som sagt, så gör kortisol att du lagrar fett på magen.

Vända på steken: Prioritera lugn och avslappning

Istället för att låta stressen ta över, är det dags att vända på steken och fokusera på lugn och avslappning som en del av din viktminskningsstrategi. Genom att integrera enkla och effektiva avslappningsmetoder i din dagliga rutin kan du skapa en hälsosammare och mer balanserad livsstil.

1. Promenader: En stund av reflektion & rörelse

Promenader är en fantastisk metod för att minska stress och främja välbefinnande. Ta dig tid att gå ut och njut av naturen medan du låter dina tankar vandra fritt. Promenader kan fungera som en stund av reflektion och återhämtning samtidigt som du får lite fysisk aktivitet. Genom att regelbundet integrera promenader i din dagliga rutin kan du minska stressnivåerna och främja en sundare kropp och sinne. Ta gärna en promenad ett par gånger per vecka. De behöverinte bli långa - det viktiga är att de blir av.

2. Andningsövningar: Lär dig att andas lugnt och djupt

Här är tre kraftfulla andningsövningar som kan hjälpa dig att hitta lugn och balans i ditt liv. Genom att lära dig att andas lugnt och djupt kan du aktivera kroppens avslappningsrespons och minska stressnivåerna. Prova att integrera dessa enkla tekniker i din dagliga rutin för att skapa en känsla av ro och välbefinnande.

a/ Enkel lugn andning:
Sätt dig eller ligg ner på en bekväm plats. Slappna av i axlarna och släpp spänningen i kroppen. Stäng ögonen och fokusera på din andning. Andas in lugnt genom näsan och låt luften fylla dina lungor helt. Sedan andas ut långsamt genom munnen. Fokusera på att förlänga utandningen och släppa spänningar med varje utandning. Upprepa denna övning under några minuter för att stilla ditt sinne och skapa en känsla av lugn.

Upprepa denna sekvens under några minuter för att lugna ditt sinne och balansera din energi.

b/ 4-4-4-4 (Boxandning):

Denna enkla andningsövning involverar fyra steg med lika långa andetag för att balansera in- och utandning.

  • Inandning (4 sekunder): Andas in djupt genom näsan och räkna till fyra medan du fyller dina lungor med luft.
  • Håll andan (4 sekunder): Håll andan i fyra sekunder utan att spänna kroppen.
  • Utandning (4 sekunder): Andas ut genom munnen och räkna till fyra medan du tömmer dina lungor på luft.
  • Håll andan (4 sekunder): Håll andan i fyra sekunder innan du börjar nästa inandning.

Upprepa denna sekvens under några minuter för att lugna ditt sinne och balansera din energi.

c/ 4-7-8-andning:

Denna andningsövning, populärt känd som "4-7-8 andningen", är utformad för att främja avslappning och sömn.

  • Inandning (4 sekunder): Andas in genom näsan och räkna till fyra.
  • Håll andan (7 sekunder): Håll andan i sju sekunder.
  • Utandning (8 sekunder): Andas ut genom munnen och räkna till åtta medan du tömmer dina lungor helt.

Upprepa denna sekvens upp till fyra gånger för att lugna nervsystemet och skapa en känsla av ro.

Prova gärna dessa andningsövningar regelbundet för att integrera dem i din dagliga rutin. De kan vara till stor hjälp när du känner dig stressad eller behöver en stund av lugn och återhämtning. Kom ihåg att andningen är en kraftfull resurs som alltid finns tillgänglig för dig när du behöver den.

3. Meditation: Hitta stillhet i rörelsen

Meditation är en annan kraftfull metod för att minska stress och främja avslappning. Genom att sätta av några minuter varje dag för meditation kan du skapa en stund av stillhet mitt i den hektiska vardagen. Oavsett om det är genom guidade meditationer (sök på Youtube och välj en som talar till DIG) eller tyst reflektion, ger meditation dig möjlighet att släppa taget om stress och hitta stillhet i rörelsen.

Att prioritera lugn och avslappning är inte bara viktigt för din mentala och emotionella hälsa, det kan också vara avgörande för din viktminskningsframgång. Genom att vända på steken och fokusera på att ta det lugnt, kan du skapa en balanserad och hållbar livsstil som stödjer ditt Viktmål.

Ta hand om dig själv och varandra, och kom ihåg att det är helt okej att ta det lugnt ibland.

Tack för att du läste!

M v h Christina
Viktcoachen.se