Slow Carb

Gå ner i vikt OCH må bättre med SLOW carb (INTE low carb)
 

(Långsamma kolhydrater...)

Vi hör mycket om LOW carb (LITE kolhydrater) idag - som t ex LCHF eller Keto. Men jag har valt SLOW carb (LÅNGSAMMA kolhydrater). För att det är i VÄXTERNA (grönsaker, frukt och bär) som du hittar både viktminskning och hälsa.


10 FRISK-faktorer
I grönsaker, frukter och bär, finns det mer än 10 FRISK-faktorer och många av dem måste du också ha för att gå ner i vikt. Några av frisk(vikt)-faktorerna är;
- vitaminer
- mineraler
- antioxidanter (skyddar dig mot t ex inflammationer)
- andra bioaktiva (hälsosamma ämnen)
- FIBRER (finns BARA i växter)
- vatten (en del grönsaker är till mer än 90 procent vatten)
- väldigt lite energi (få kolhydrater)
- LÅNGSAM energi (kolhydrater)
- skonsamt protein (speciellt baljväxterna - bönor, linser, ärtor)
- hälsosamt fett (speciellt i oliver och avokado)
- enzymer (ökar/minskar hastigheten på kemiska reaktioner)

Vegetarian?
Jag är inte - och rekommenderar inte dig att bli vegetarian (men jag har absolut ingenting emot det). För många år sedan var jag vegetarian i över 2 år. Och då var det mycket svårare än idag. Nu finns det alternativa produkter så det har blivit enkelt att vara vegetarian. Men jag rekommenderar ALLA att ta EN vegetarisk dag per vecka.


En titt på listan ovan...
De första 4 frisk-faktorerna är jätteviktiga. De bioaktiva ämnena har positiva och jätteviktiga funktioner i kroppen. Många av dem är essentiella (vi MÅSTE ha dem). Det är EN av anledningarna till att jag är väldigt skeptisk till dieter som förordar LITE kolhydrater (grönsaker). För även om det är ett sätt att äta som man håller sig till EN TID, så måste man komma ihåg att många har över 20-30 kg (och vissa ännu mer) att gå ner i vikt och det kan ta LÅNG tid.

FIBRER
De finns som sagt BARA i växterna och de är SUPERVIKTIGA för ditt immunförsvar. För de är mat till de goda bakterierna i din mage - som utgör ca 70 procent av ditt immunförsvar. Och får de ingen mat så dör de. När jag gick i skolan lärde vi oss att fibrerba var bra för att få tarmarna att jobba (så att man blev regelbunden på toan), men idag vet vi bättre. 


Lite energi…
Kan jag verkligen hylla något som det finns LITE av? Ja absolut – eftersom du behöver äta mindre energi för att gå ner i vikt. Genom att bara ändra på VAD du äter så kan du fortsätta att äta dig mätt, men ändå gå ner i vikt. Det är en win-win situation som jag ser det och som många inte har insett (de fortsätter att räkna kalorier och gå hungriga).

Ät MER grönsaker
Om du bara vill göra EN enkel sak för din vikt och hälsa så ät MER grönsaker. Vi behöver minst 5 portioner grönsaker/frukt och många kommer bara upp till 2 portioner - inte ens hälften av vad de BEHÖVER. (EN portion är t ex en frukt, som ett äpple, eller 100 gram grönsaker/bär.) Då får du i dig MINDE energi och MER näring. Det är en väldigt bra kombination.


Grönsaker – bär – frukt
Du behöver mest grönsaker, för de har minst energi och mest näring. På andra plats (för vikten) kommer bären, som har mindre energi än frukterna och som är sprängfyllda med t ex antioxidanter (som gör att kroppen inte ”rostar” eller oxiderar). Antioxidanterna kan man se som ett skydd mot inflammationer, som vi vet spelar en stor roll för många sjukdomar.

Så om du bara vill göra EN sak i höst, för att gå ner i vikt OCH må bättre – ät MER grönsaker, bär och frukt. Då får du i dig MINDRE energi och MER näring…

M v h Christina
Viktcoachen.se