Mat eller Motion - vad är viktigast?

Maten utgör cirka 80 procent av ekvationen (om jag skulle skatta) medan träning och andra faktorer delar på resterande 20 procent.

Så, varför är mat så avgörande när det handlar om att gå ner i vikt? Låt oss börja med att reda ut detta.

Avsnitt 1: Matens Avgörande Roll

Maten vi äter är bränslet till våra kroppar. Den påverkar inte bara vårt energiintag utan även vår ämnesomsättning, hormoner och kroppssammansättning. Rätt mat ger vår kropp nödvändiga näringsämnen för att fungera optimalt och samtidigt bränna fett.

När vi fokuserar på en hälsosam kost och väljer näringsrik mat, såsom grönsaker, magert protein och hälsosamma fetter, skapar vi en gynnsam miljö för viktminskning. Maten är grundstommen för att skapa den energibrist, som är nödvändig för att gå ner i vikt.

Avsnitt 2: Träningens Viktiga Bidrag

Träning är utan tvekan viktigast för vår hälsa – av tio viktiga hälsomarkörer (faktorer som t ex blodtryck, blodsocker, blodfetter, bentäthet, styrka, muskelmassa, kondition mm) så är det BARA motion eller träning som påverkar ALLA de här markörerna. Så för HÄLSA finns inget viktigare än motion.

Men när det gäller VIKTminskning är det RÄTT mat som är absolut viktigast och som står för ca 80 procent av ekvationen. Och anledningen till att jag kan säga det är att jag vet att det går utmärkt att gå ner i vikt, och äta sig mätt, helt UTAN motion. Det gjorde jag själv (ca 25 kg).

Men jag brukar säga att ”hur vill du se ut när du kommer fram” Vill du vara smal och slapp eller vill du vara fit och ha en kropp med konturer som är hård – för DÅ måste du träna.

Men varför säger vi att träning utgör endast 20 procent av viktnedgången?

En enkel förklaring är att du kan träna intensivt i gymmet i en timme, men om du inte övervakar din kost under de resterande 23 timmarna, kommer träningen att ha begränsad påverkan. Du kan inte "träna bort" en dålig kost.

Avsnitt 3: Andra Faktorers Roll

Utöver mat och träning finns det andra faktorer som också påverkar din viktminskning. Stress, sömn och motivation är några exempel. Stress kan orsaka ökad produktion av kortisol, vilket kan leda till fettansamling, särskilt runt magen. Sömnbrist kan påverka våra hormoner som reglerar aptit och hungerkänslor. Motivation är det som håller oss på rätt väg mot våra mål.

Avslutning: Sammanfattning och Viktig Poäng

För att summera: Mat utgör ca 80 procent av viktminskningen eftersom det är RÄTT mat som gör att hormonet INSULIN håller sig på en bra och låg nivå (insulin gör att kroppen lagrar fett). Träning utgör en viktig del, men den kan inte kompensera för en ohälsosam kost. Dessutom påverkar stress, sömn och motivation vårt viktförlopp och bör inte underskattas.

Att förstå den här balansen mellan mat, träning och andra livsfaktorer är nyckeln till en framgångsrik viktminskning och en hållbar hälsosam livsstil.

M v h Christina
Viktcoachen.se