Vitt eller rött kött...?


(Ät mera fisk...)

Om du är som jag har du förmodligen hört uttrycket "du är vad du äter" fler gånger än du kan räkna. Men har du någonsin stannat upp för att verkligen tänka på vad det betyder för din hälsa och ditt välbefinnande?

Eftersom jag är på väg mot en hälsosammare livsstil har jag upptäckt att det vi stoppar i våra kroppar kan ha en djupgående inverkan på hur vi mår, ser ut och till och med hur länge vi lever. Det är därför jag vill dela med mig till dig idag om varför valet av vitt kött framför rött kött kan vara avgörande när det gäller viktnedgång och övergripande välmående.

Låt oss börja med grunderna. När vi pratar om vitt kött, syftar vi på fisk, skaldjur, kyckling, kalkon och ägg. Dessa livsmedel är inte bara läckra utan också packade med essentiella näringsämnen som protein, omega-3-fettsyror och vitaminer B12 och D. Genom att inkludera fler av dessa alternativ i din kost kan du känna dig mätt längre, vilket gör det lättare att hålla fast vid dina viktminskningsmål.

Men kanske den mest övertygande anledningen att välja vitt kött framför rött kött är den växande mängden bevis som kopplar rött köttkonsumtion till en ökad risk för olika hälsoproblem, inklusive cancer. Studier har visat att regelbunden konsumtion av rött kött, som nötkött, fläsk och lamm (djur med fyra ben), kan öka risken för att utveckla tjocktarmscancer, bland andra typer.

Å andra sidan har vitt kött kopplats till en lägre risk för vissa cancerformer, vilket gör det till ett klokare val för dem som vill prioritera sin hälsa. Men det handlar inte bara om att minska risken för sjukdom; att välja vitt kött kan också ha positiva effekter på din midja. Jämfört med rött kött tenderar vitt kött att ha färre kalorier och mättat fett, vilket gör det till ett mer midjevänligt alternativ.

Genom att byta ut rött kött mot magra proteiner som kyckling eller fisk kan du minska på onödiga kalorier och fett samtidigt som du fortfarande njuter av läckra och tillfredsställande måltider. Självklart är balans nyckeln. Medan jag förespråkar att inkludera mer vitt kött i din kost, föreslår jag inte att du helt eliminerar rött kött. Istället sträva efter en balanserad approach som betonar magra proteiner som fisk och kyckling samtidigt som du njuter av rött kött i måttliga mängder.

Ett mycket smart tillvägagångssätt är:

  • Att äta vitt kött MINST 3 gånger/vecka
  • Att äta rött kött HÖGST 3 gånger/vecka

Så nästa gång du planerar dina måltider, överväg att välja laxfilé eller grillad kycklingbröst istället för biffen. Din kropp kommer att tacka dig för det.

Här är ett enkelt och gott RECEPT på Grillad Makrill:
(Det är ett enkelt makrillspett.)

Gör så här:
Skär fisken i bitar och lägg dem i en marinad av olivolja, soja (ca 1 tsk) och oregano (ca 1 tsk). Låt dem ligga några timmar.
Trä dem på spett (om du använder träspett - låt dem ligga i vatten en stund innan), så här; makrill, lagerblad, vitlöksklyfta, makrill, lagerblad, vitlöksklyfta...
Lägg dem på grillen och se till att vakta noga och vänd på dem någon gång. 
Servera med pressad potatis och en sallad.

Låt oss göra hälsosamma val tillsammans!

M v h Christina
Viktcoachen.se

Om du är som jag har du förmodligen hört uttrycket "du är vad du äter" fler gånger än du kan räkna. Men har du någonsin stannat upp för att verkligen tänka på vad det betyder för din hälsa och välbefinnande? Som någon som är på väg mot en hälsosammare livsstil har jag upptäckt att det vi stoppar i våra kroppar kan ha en djupgående inverkan på hur vi mår, ser ut och till och med hur länge vi lever. Det är därför jag vill dela med mig till dig idag om varför valet av vitt kött framför rött kött kan vara avgörande när det gäller viktnedgång och övergripande välmående.

Men kanske den mest övertygande anledningen att välja vitt kött framför rött kött är den växande mängden bevis som kopplar rött köttkonsumtion till en ökad risk för olika hälsoproblem, inklusive cancer. Studier har visat att regelbunden konsumtion av rött kött, som nötkött, fläsk och lamm (djur med fyra ben), kan öka risken för att utveckla tjocktarmscancer, bland andra typer. Å andra sidan har vitt kött kopplats till en lägre risk för vissa cancerformer, vilket gör det till ett klokare val för dem som vill prioritera sin hälsa.

Självklart är balans nyckeln. Medan jag förespråkar att inkludera mer vitt kött i din kost, föreslår jag inte att du helt eliminerar rött kött. Istället sträva efter en balanserad approach som betonar magra proteiner som fisk och kyckling samtidigt som du njuter av rött kött i måttliga mängder.

 

  • Att äta vitt kött MINST 3 gånger/vecka
  • Att äta rött kött HÖGST 3 gånger/vecka

Här är ett fantastiskt RECEPT på Grillad Makrill: Detta är en enkel makrillspett:

  • Här är till att göra hälsosamma val tillsammans! <p style="border: 0px solid rgb(227, 227, 227); box-sizing: border-box; --tw-border-spacing-x: 0; --tw-border-spacing-y: 0; --tw-translate-x: 0; --tw-translate-y: 0; --tw-rotate: 0; --tw-skew-x: 0; --tw-skew-y: 0; --tw-scale-x: 1; --tw-scale-y: 1; --tw-pan-x: ; --tw-pan-y: ; --tw-pinch-zoom: ; --tw-scroll-snap-strictness: proximity; --tw-gradient-from-position: ; --tw-gradient-via-position: ; --tw-gradient-to-position: ; --tw-ordinal: ; --tw-slashed-zero: ; --tw-numeric-figure: ; --tw-numeric-spacing: ; --tw-numeric-fraction: ; --tw-ring-inset: ; --tw-ring-offset-width: 0px; --tw-ring-offset-color: #fff; --tw-ring-color: rgba(69,89,164,.5); --tw-ring-offset-shadow: 0 0 transparent; --tw-ring-shadow: 0 0 transparent; --tw-shadow: 0 0 transparent; --tw-shadow-colored: 0 0 transparent; --tw-blur: ; --tw-brightness: ; --tw-contrast: ; --tw-grayscale: ; --tw-hue-rotate: ; --tw-invert: ; --tw-saturate: ; --tw-sepia: ; --tw-drop-shadow: ; --tw-backdrop-blur: ; --tw-backdrop-brightness: ; --tw-backdrop-contrast: ; --tw-backdrop-grayscale: ; --tw-backdrop-hue-rotate: ; --tw-backdrop-invert: ; --tw-backdrop-opacity: ; --tw-backdrop-saturate: ; --tw-backdrop-sepia: ; --tw-contain-size: ; --tw-contain-layout: ; --tw-contain-paint: ; --tw-contain-style: ; margin-top: 1.25em; margin-bottom: 0px; color: rgb(13, 13, 13); font-family: Söhne, ui-sans-serif, system-ui, -apple-system, " segoe="" ui",="" roboto,="" ubuntu,="" cantarell,="" "noto="" sans",="" sans-serif,="" "helvetica="" neue",="" arial,="" "apple="" color="" emoji",="" "segoe="" ui="" symbol",="" emoji";="" white-space-collapse:="" preserve;"="">Må Gud välsigna dig, Chris, Viktminskningscoac