10 JUL-recept & 5 viktiga råd för dig som tänker ta tag i vikten…

10 JUL-recept & 5 viktiga råd för dig som tänker ta tag i vikten…

Idag, när jag skriver, är det den 13:e december och jag älskar Lucia! Har just kikat på Luciafirandet på SVT-play. Det var toppenfint i år - filmat i och runt Kalmar slott. Med de vanliga Luciasångerna och några som jag aldrig har hört. En del var omgjorda eller gjorda på helt nya sätt. Stämningsfullt var det i alla fall.

Jag hoppas att du mår bra och att du får en magisk jul fylld av värme, stillhet, gemenskap och god mat. Julen är som allt annat bra - alldeles för kort…

10 JUL-recept
Här är några riktigt bra julrecept. Jag går alltid ut på nätet för att hitta ny inspiration och nya recept. Min dröm är att göra en Jul-receptbok. Vem vet om det blir av till slut…

Det är mest recept på det söta - eftersom det är mest det som du behöver göra på annat sätt. Recepten som är utskrivna är mina egna.

Pepparkaksgranola från Paleofamiljen, OBS! det är inga pepparkakor i utan pepparkakskryddor och hälsosamma ingredienser (men inga konstiga).

Risgrynsgröt i ugn från Nilla’s kitchen, med kokosmjölk och UTAN att stå och röra i grytan för att det inte ska brännas…
Jag är för allt som gör Julen enkel.

Vörtbröd med svarta bönor och teffmjöl, (eller bovetemjöl) från Nilla’s kitchen. Jag älskar recept med oväntade ingredienser som är hälsosamma.

Janssons frestelse med kålrabbi (istället för potatis), från 56 kilo. Hon gör jättebra recept. Och LCHF’arna svär att den är lika god som en vanlig Jansson (en del tom föredrar den här).

Saffrans”pannkaka” (med zucchini) från Paleoskafferiet, med grädde och sylt “på minuten” (värm bär i en kastrull och mosa lite med potatisstöt. Låt kallna. Du kan ha i en tsk/msk Sötströ om du vill - tsk om du gör lite, och msk om du gör mycket = smaka dig fram…).

Pepparkakskladdkaka
4 ägg
1/2 dl Sötströ - om du har den nya versionen som är mer koncentrerad
(Eller 1 dl Björksocker)
150 g smör
2,5 dl mandelmjöl
1 msk Santa Maria pepparkakskryddor
1–2 msk kakao, gärna ekologiskt
1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 200°C..
Vispa ägg och sötning, så det blir fluffigt.
Smält smöret.
Blanda under tiden de torra ingredienserna.
Häll smeten i en smord form. Eller klä formen med bakplåtspapper.
Grädda i ca 8-10 minuter. Låt inte kakan vara för fast!
Låt den stå kallt i några timmar, gärna över natten. Servera med grädde med rårörda lingon i, eller servera lingonen bredvid.

RÖDKÅLSSALLAD
Den här salladen står alltid på vårt julbord (och jag äter upp resterna). Om ni är många,  så gör mer…

Salladen
250 gram rödkål
2 st äpplen, små (Vi tar alltid mandariner – välj det du vill ha)
50 gram valnötter

Dressing
1 msk olivolja
1 msk vinäger
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
1 krm svartpeppar, helst från kvarn
Strimla rödkålen fint och krama den mjuk med händerna. Skölj, kärna ur och tärna äpplena. Hacka valnötterna grovt.
Blanda kål och äpplen i en serveringsskål. Rör ihop dressingen och häll över salladen.Toppa avslutningsvis med valnötterna.

Eller gör en…

RÖD COLESLAW
1/2 litet huvud rödkål (ca 400 g) 
Majonnäs – ta lite i taget tills det är lagom  (det är inte fett vi blir feta av)
2 medelstora morötter 
1/2 liten rödlök 
Salt & peppar

Strimla, med en mandolin, eller riv ingredienserna och blanda ihop i en skål tillsammans med majonnäsen.

ROSTAD BRYSSELKÅL med apelsin och mandelsmör  225°C. (Jättegod!)
500 g brysselkål
1 msk raps/olivolja
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
1 apelsin
50 g smör
1 dl hackad sötmandel
Halvera brysselkålen och lägg i en ugnsform. Blanda runt med olja, salt och peppar. Sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter, rör om efter halva tiden.

Skölj och skrubba apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet av halva apelsinen. Skala och skär ut hinnfria filéer av apelsinen (eller dela i klyftor och skär dem i 3 delar).

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mandeln, låt bryna under omrörning några minuter, tills smöret tystnar. Tillsätt apelsinskal och klyftor.
Ringla smöret (med apelsin och mandel) över brysselkålen.

LUSSEBULLE NICE CREAM (1 portion)
2 st frysta skivade bananer
0,5 dl osötad mandelmjölk
1 dadel (ta ur kärnan)
1 nypa saffran
Lingon & mandelspån till garnering

Låt bananerna tina ca 5 minuter innan du mixar dem tillsammans med mandelmjölk, dadel och saffran. Fyll ett glas/en skål och toppa med lingon och mandelspån.
NJUT!!! Och du kan inte överäta (för du gör bara EN portion).

Jag hoppas att du provar några av recepten - det är hälsosamma val. Och om du vill söka på nätet så sök på Slow Carb-recept eller Paleo-recept för det är mat som ingår i dieten.

5 viktiga råd för dig som ska ta tag i vikten i januari
Jag ser så många som gör fel och det är ledsamt och gör att de får hålla på mycket längre för att nå sina mål. Därför vill jag att du gör rätt! Och jag lutar mig tillbaka på 20 år i hälsa & viktbranchen och 8 av de åren som Viktcoach.

1. Bestäm vad du vill väga - inte hur mycket du vill gå ner. För det gör att du hela tiden kan ha ögonen på MÅLET! Ingen bestämmer hur långt de ska åka - de bestämmer vart de SKA.

2. Börja inte med att gå till gymmet - börja med att rätta till din mat. För viktminskning handlar till ca 80 procent om vad du äter. Att motionera är ETT verktyg av många - med rätt liten effekt på din vikt.

3. Leta inte efter en massa information på nätet eller i olika tidningar - välj EN diet och håll dig till den. För det finns så mycket information där ute och hälften är direkt felaktig info. Välj EN diet där någon har tänkt igenom ALLT.

4. Välj inte en diet med pulver - välj riktig mat. Det är mer hälsosamt och annars kommer du att gå upp en massa när du väl börjar äta riktig mat.

5. Känn dig själv! (Eller försök inte själv - välj en rådgivare eller Viktcoach som kan hjälpa dig med allt som du inte vet.)

För de som jag har hjälpt säger ALLA att ”det här hade jag aldrig klarat utan dig” eller “utan dig hade det här tagit dubbelt så lång tid”. Och jag tror dem för det ÄR svårt att gå ner i vikt själv. Om du inte är en mästare på självdiciplin…

JUL-Erbjudande
Nu får du 20 procent Julrabatt på Viktcoachning. Och då handlar du NU och börjar först i januari. Perfekt om du har friskvårdsbidrag kvar eller bara vill komma billigare undan. För 1:a januari går priset upp.

Intresserad? Hör av dig till mig eller gå till min hemsida.
Mejl cl@viktcoachen.se | Viktcoachen.se

M v h Christina
Viktcoachen.se